Sastojci:
100 g leblebije
Sok od pola limuna
3 čena belog luka, so, biber
maslinovo ulje
20 g susama
Priprema:
Leblebiju uvece potopiti a sutradan kuvati u vodi sa malo sode bikarbone, dok sasvim ne omeksa. Ljuske koje isplivaju na povrsinu vode, odstraniti kašikom.
Kada je leblebija skuvana, ocediti je a vodu sačuvati. Leblebiju samleti u kašu. Dodati sitno iceckani beli luk ,so, limunov sok u kašu od leblebija. Moze se dodati susam koji je prethodno proprzen u poklopljenom tiganju jedan do dva minuta.
Tako proprzeni susam istucati u avanu i dodati so, limunov sok sve izmesati u gladak krem i dodati u kašu od leblebije.
Dodati malo vode u kojoj se kuvala leblebija ukoliko je potrebno i zacine po zelji.
Gotov pire staviti u staklenu posudu i preliti maslinovim uljem. Servirati sa prepecenim hlebom i salatom od paprika ili masline.
Prijatno!
Коментари