Zimnica

Kiseljenje cvekle

Sastojci:

1 kg Cvekle
sirce, 1 l prokuvane vode
so, beli luk


Priprema:

Blansirati cveklu, izvaditi iz posude u djerdjef staviti je  da se ocedi, zatim je narezati na kocke.
Prokuvati vodu dodati sircetnu kiselinu i so, promesati.
Poredjati komade cvekle u prethodno sterilisane osusene tegle, sipati tecnost i staviti beli luk dva čena, pasterizovati tegle na temp. 60 °C desetak minuta, nakon toga uviti u cebe da se prohlade i odloziti na suvom i tamnom mestu u špajzu.
 



Kiseljenje krastavca

Priprema:

Takodje litar vode prokuvati dodati sirce po želji u prokuvanoj vodi, so i biber u zrnu i mirođiju. Pasterizovati tegle na 60 C uviti u ćebe da se tegle prohlade i odloziti na suvom i tamnom mestu.