Crni luk
Berba i čuvanje
Glavice se vade iz zemlje kada list pozuti,osusi se i polegne po zemlji.
Posle vadjenja luk ostaviti da se na suncu prosusi nekoliko dana, a zatim cuvati upletenog u vence ili razastri na cistom tavanu ili nekoj supi u sloju do 20cm i na promajnom mestu.
Za vreme jacih mrazeva dobro je luk pokriti slojem slame ili necim drugim,sto treba ukloniti kada opasnost od izmrzavanja prodje.
Sok iz glavica crnog luka dobija se mlevenjem ociscene glavice i cedjenjem kroz dvostruku gazu.
Lekovitost
Protiv plucnih bolesti i bolesti organa za varenje, nesanice,za zaustavljanje krvi iz nosa, za uklanjanje kurjih ociju,protiv ujeda pcela i osa,zatvora,cireva i zanoktica,srcane astme,bronhitisa,povisenog krvnog pritiska,slabih zivaca,gripa.
U terapiji se koriste glavice, sok i sirup.
Berba i čuvanje
Glavice se vade iz zemlje kada list pozuti,osusi se i polegne po zemlji.
Posle vadjenja luk ostaviti da se na suncu prosusi nekoliko dana, a zatim cuvati upletenog u vence ili razastri na cistom tavanu ili nekoj supi u sloju do 20cm i na promajnom mestu.
Za vreme jacih mrazeva dobro je luk pokriti slojem slame ili necim drugim,sto treba ukloniti kada opasnost od izmrzavanja prodje.
Sok iz glavica crnog luka dobija se mlevenjem ociscene glavice i cedjenjem kroz dvostruku gazu.
Lekovitost
Protiv plucnih bolesti i bolesti organa za varenje, nesanice,za zaustavljanje krvi iz nosa, za uklanjanje kurjih ociju,protiv ujeda pcela i osa,zatvora,cireva i zanoktica,srcane astme,bronhitisa,povisenog krvnog pritiska,slabih zivaca,gripa.
U terapiji se koriste glavice, sok i sirup.