Cvekla i paradajz

















Cvekla

Cvekla je biljka bogata zdravim sastojcima. 

Zato je odavno poznata kao lekovita biljka koja se koristila u domaćinstvu. 
Cvekla je povrće i konzumira se u kulinarstvu i ishrani. Upotrebljava se sveža, takođe se dobija dobar i jako zdrav sok od iste.
Ima upotrebu i u savremenoj medicini.

Cvekla se koristi u suzbijanju pojave tumora i lecenju leukemije. Kod malarije, akutnih fibroznih bolesti i u pocetnoj fazi razvoja gripa.



Koristi se u regulisanju krvnog pritiska naročito kada je nizak. 
Povoljno utiče na nerve i rad mozga a pospešuje i rad zeluca, creva i zuči. Za zastitu od radioaktivnosti i zracenja preventivno, protiv arterioskleroze. U terapiji se koriste koren, sok i listovi.





















Lekovito dejstvo paradajza
Healing effect of tomatoes


Paradajz se upotrebljava sirom sveta  i veruje se da njegova konzumacija deluje pozitivno na zdravlje, pre svega  pozitivno na srčani mišić.





Paradajz sadrzi likopen jedan od najsnažnijih antioksidanasa. 
Smatra se da likopen sprečava nastanak raka prostate.
Paradajz spada u voće, u bobice. 
Ali kako nije sladak svrstavamo ga u povrće.

Lekoviti su plodovi, sadrže vitamin C, karotin, vitamin B1. 
Od minerala sadrži bakar, mangan, gvozdje i kalijum.
Preporučuje se u dijetama obolelih od reumatoidnih oboljenja, gihta, kao i kod srčanih i bubreznih bolesti.
U ishrani se koristi svež, konzerviran, u vidu kečapa - preliv i kao začin.