Tikva
Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj vaznosti vodeca je medju povrcem. Ima sest puta vise pektinskog sadrzaja nego jabuka.
Bogata je vitaminom A, C, E, skupinom vitamina B, sadrzi kalijumove soli i gvozdje.
Stariji plodovi se koriste za pecenje pa je u nekim krajevima zovu i pecenka.
Sadrzi redak vitamin T
Bundeva sadrzi veoma redak vitamin T, koji pomaze varenje teskih namirnica, masne hrane ili jela sa rostilja. Dokazano je da je ovaj vitamin odlican u borbi s hemofilijom i anemijom i da jaca koncentraciju.
Sadrzi redak vitamin T
Bundeva sadrzi veoma redak vitamin T, koji pomaze varenje teskih namirnica, masne hrane ili jela sa rostilja. Dokazano je da je ovaj vitamin odlican u borbi s hemofilijom i anemijom i da jaca koncentraciju.
Pulpa je jako slatkastog ukusa, koristi se kao nadev za palacinke, pite savijace. Takodje se od istoimene proizvode i sokovi i dzemovi.
Postoji i puter od bundevinih semenki, ulje od semenki bundeve.
Postoji i puter od bundevinih semenki, ulje od semenki bundeve.