Lekovito dejstvo i upotreba borovnice
Plodovi borovnice imaju primenu kako u narodnoj tako i u službenoj medicini.
Blagotvorno su sredstvo kao preventiva ili terapija kod avitaminoze ili hipovitaminoze, kod anemije jer sadrzi gvozdje, kao i za lečenje nezaraznog proliva kod dece.
Plodove je najbolje koristiti u svežem stanju ili kao sok.
Osim soka mogu se praviti džemovi, kompoti, kvalitetni sirupi itd. samo što se kuvanjem gubi vitamin C.
Izmiksirati jedan jogurt sa 100 g borovnica, svezih ili zabrznutih i dodati kasiku meda. Dobicete zdrav frape od borovnice....probajte..
Listovi se koriste kao sastojak biljnih mešavina za lečenje šećerne bolesti tipa 2, kao i kod poremećaja digestivnog trakta.
Pri dugotrajnoj upotrebi listova borovnice, može se javiti hronično trovanje pa se zato samomedikacija bez konsultacije sa stručnim licem ne preporučuje.
Rukola
Nekoliko zdravstvenih koristi rukole uključuju smanjen rizik od tumora, zdrave kosti i poboljsan vid.
Rukola sadrzi antioksidanse i dobra je za zdravlje kože.
Takodje pomaze u jacanju funkcija mozga, pomaze apsorpciju minerala i jaca imuni sistem. Sadrzi visok nivo folne kiseline, bogata je jos sa vitaminima C, K, A. Takođe sadrzi gvozđe, kalijum, mangan minerali koji su vazni u ljudskoj ishrani.
Rukola sadrzi fitohemikalije koje su korisne za sprečavanje tumora. Za razliku od nekih drugih zeljastih biljki sadrži u mnogo manjoj meri oksalate koji sprecavaju apsorpciju minerala u organizmu.
Dakle, rukola je niskokalorijska namirnica bogata hranljivim materijama.
Rukola salata recept:
- 4 solje rukole,
- 120 g sardina,
- 2 paradajza naseckana,
- malo soli,
- kasika maslinovog ulja,
- dve kasike limunovog soka,
- po zelji dodati avokado
Prijatno